Månaden när hjorten fäller sina horn: Siouxernas krig 1866 epub pdf

 Månaden när hjorten fäller sina horn: Siouxernas krig 1866 epub pdf

Månaden när hjorten fäller sina horn: Siouxernas krig 1866

  • Siffra: 657679839076212
  • Författare:
  • Språk: Sveriges
  • Utvärdering: 4.6/5 (Votes: 3203)
  • Paperback : 162 sidor
  • Tillgänglighet: En lager
  • Ladda ner format: PDF, EPUB, KINDLE, FB2, AUDIBLE, MOBI och andra.

Produktbeskrivning

Klockan 11.15 den 21 december 1866 rider kapten William Fetterman och åttio soldater ut från Fort Phil Kearny för att undsätta några skogshuggare som angripits av indianer. Vad de inte känner till är att allt är en gigantisk lockfågelsfälla. Gömda i vegetationen bakom åsen väntar tvåtusen beväpnade siouxer, cheyenner och arapahoer på sitt byte. Snart är alla soldater döda.

Historien om Fort Phil Kearny och den så kallade Fetterman massakern har utgjort stoff för en rad mer eller mindre fantasifulla skildringar. Den kan ses som ursprunget till Hollywoods alla vilda västernfilmer. Månaden när hjorten fäller sin horn ger den verkliga historien om den militära expedition som sänds ut för att anlägga ett fort och skydda Bozemanleden till Montana, där stora guldfyndigheter har hittats. Före taget provocerar indianerna i området som inleder ett krig.

Fettermanmassakern blev ett natio nellt trau ma, ett dåtida "11 september". För första gången hade USA:s armé förlorat ett slag utan överlevande och för första gången gick man därefter villkorslöst med på fiendens krav. Fortet övergavs. Siouxerna hade segrat. I ytterligare tio år skulle de få leva i frihet.

OM BOKEN

"Denna välunderbyggda bok är den definitiva skildringen av Fort Phil Kearny och de dramatiska händelserna som inträffade i dess närhet." St.Louis Post

"En av de bästa studierna som överhuvudtaget gjorts om indian krigen." Chicago Sunday Tribune

OM FÖRFATTAREN
Dee Brown (1908-2002) är känd främst som författare till den världs berömda indianboken Begrav mitt hjärta vid Wounded Knee.

Relaterade böcker