ladda ner Om Välkomna till gaskammaren, mina damer och herrar av Tadeusz Borowski pdf epub

ladda ner Om Välkomna till gaskammaren, mina damer och herrar av Tadeusz Borowski pdf epub

Om Välkomna till gaskammaren, mina damer och herrar av Tadeusz Borowski

  • Siffra: 542867021059347
  • Författare:
  • Språk: Sveriges
  • Utvärdering: 4.1/5 (Votes: 2356)
  • Paperback : 139 sidor
  • Tillgänglighet: En lager
  • Ladda ner format: PDF, EPUB, KINDLE, FB2, AUDIBLE, MOBI och andra.

Produktbeskrivning

Nyskrivet förord av författaren Aris Fioretos till Tadeusz Borowskis Välkomna till gaskammaren, mina damer och herrar.

Om Välkomna till gaskammaren, mina damer och herrar:

Tadeusz Borowski överlevde Auschwitz. Novellerna i Välkomna till gaskammaren, mina damer och herrar [1948] bygger på upp levelserna i dödslägret.

Med iskall klarhet skriver Borowski med perspektivet hos en icke-judisk fånge som för sin överlevnad hjälper nazisterna att frakta judiska familjer in i lägret. Boken har kommit att räknas till den viktigaste litteraturen om Förintelsen, inte minst för den konstnärliga kraft med vilken Borowski förmådde gestalta absur diteten i vardagen vid gaskamrarna.

I översättning av Catherine Berg.

.

TADEUSZ BOROWSKI [1922?1951] var poet och prosaist, född i det sovjetiska Ukraina med polska föräldrar. Såväl hans far som hans mor deporterades till sovjetiska läger på tjugotalet, han själv och hans bror tog sig till Warszawa. Borowski var verksam som författare under den nazistiska ockupationen och publicerade dikter och korta romaner illegalt. 1943 arresterades först hans fästmö Maria sedan han själv av Gestapo. Båda skickades till Auschwitz. Borowski tog sitt eget liv 1951. Novellsamlingen Välkomna till gaskammaren, mina damer och herrar gavs ut i original 1948, med titeln Pozegnanie z Maria (»Farväl till Maria«).

Relaterade böcker